KERHRAUN

Summer house, 2017

description

This design is for a summerhouse in southern Iceland, next to a small river in the Grímsnes region. The site is also close to Kerið, a 3000-year-old volcanic crater lake that is iconic to the region. Other notable landmarks visible from the site are the mountain Búrfell and the volcanic crater Seyðishólar, both of which lend inspiration to the design of the house. The house is orientated so as to frame Búrfell directly out of the living room window, as well as Seyðishólar from the dining room and kitchen windows in the opposite direction.

The house is a one-storey wooden structure on a concrete slab. The walls and roof are clad in larch, punctured with black-framed windows in various sizes. It is divided into three main areas that are shifted to create different types of outdoor spaces that best catch the sun and provide shelter from the wind.

The smallest wing of the house includes an entrance hall, laundry room, lavatory, and technical space. The second area is an open space which includes the kitchen, dining room, and living room, with a fire place and large window panels on three sides. From there you enter two terraces, one designed for morning and one for evening, the latter fitted with a geothermal hot tub. The largest wing of the house includes all the bedrooms, an open family room, and a bathroom from which you can directly access the hot tub.

Team

Andri Gunnar Lyngberg Andrésson, Guðni Valberg, Jón Davíð Ásgeirsson

Location

Grímsnes, Iceland

Size

150 m2

Status

Ongoing