FSU

OPEN COMPETITION, 2013

description

This is a proposal for an extension to a high school in the town of Selfoss in the south of Iceland. The proposed extension is dedicated to vocational training, including building and construction, electrical technology, metalworking, and hairdressing.

Our proposal imagines a long and narrow, steel-frame building along the street, defining a central garden that connects the new building with the site’s two existing structures. The layout of the new school building fits the programme well, with large workshop spaces in a single row along the street and academic classrooms and support spaces on the opposite side of a central transit space. The entrance is in the centre of the building, next to a central gathering space – where students’ lockers are situated – that serves as the heart of the school.

In the academic rooms, the roof is “broken” with a low ceiling height. The workshops have higher ceilings and the central corridor has a skylight. The structure and technical elements are intentionally left visible so as to allow students to be aware of all the necessary elements for a building to function, including its structural elements, electrical wires, pipes, and ventilation.

Team

Andri Gunnar Lyngberg Andrésson, Guðni Valberg, Jón Davíð Ásgeirsson

Collaborators

EFLA Engineers, Margrét Theodórsdóttir

Location

Selfoss, Iceland

Program

High School Extension

Size

2.875 m2

Status

Competition 2013